Een grote ommekeer in mijn leven

Het is 3,5 jaar geleden sinds de laatste Nieuwsbrief van Bewust Bedrijf en sinds mijn laatste blog. Je zou zomaar denken dat ik met vervroegd pensioen ben, of dat ik in Amerika ben blijven steken. Het tegenovergestelde is waar: ik heb een zeer actieve en productieve tijd gehad. En een flinke reset van mijn leven.
in 2017 hebben Joanne (mijn partner) en ik besloten ons huis te verkopen en een groot stuk grond te kopen om een jongerenproject te starten. Sinds die tijd wonen, werken en leven we in een zelfvoorzienende gemeenschap met ruimte voor 5 à 6 jongeren die zijn vastgelopen in opleiding, werk en/of hun leven (Live-to-Be). Met een team waar ieder parttime zijn of haar eigen werk/inkomen heeft en de rest van de tijd zorg draagt voor het jongerenproject. Voor we begonnen hadden wij een helder beeld hoe het project eruit zou kunnen gaan zien, we hadden een duidelijke missie en vooral heel veel creatie energie. Maar we hadden werkelijk geen idee hoe groot deze verandering voor ons zou zijn en hoe veelomvattend ons project is. I.p.v. 2 jaar duurde het 3,5 jaar om het project op te bouwen met een grote zelfvoorzienende tuin, kas, werkplaats en jongerengebouw. De begininvestering is ook 3 x zo hoog dan we konden bedenken en we hadden al helemaal geen concreet plan hoe we aan dat geld zouden komen. We wisten alleen dat we dit gingen doen en we hadden een sterk weten en een immens vertrouwen dat dit project er gewoon moest komen. Het duurde veel langer dan gedacht om een stabiel en evenwichtig team op te bouwen. Hiervoor moest ik nog aardig wat persoonlijke processen doormaken en wij moesten ook groeien als collectief. Het is bijzonder om mee te maken hoe het project in het begin nog afhankelijk was van onze bezieling als initiatiefnemers en hoe na verloop van tijd het project langzaam een eigen op zichzelf staande ziel krijgt. In plaats van zelf iets manifesteren, voelt het steeds meer als een co-creatie waar ook grotere krachten meewerken waardoor het project haar eigen vorm krijgt. Aan mij de kunst om vooral dienstbaar te zijn aan wat moet gebeuren en niet teveel in de weg te lopen of dingen naar mijn hand te zetten. En ook om veel ingesleten patronen los te laten van strakke regie, planning en de gedachte dat de manier waarop ik iets zou doen toch echt veel handiger is dan hoe anderen dingen doen. Dit is een waar louteringsproces wat nog steeds doorgaat.
Ondertussen ziet ons dagelijks leven er totaal anders uit dan 3.5 jaar geleden. Hoewel Joanne en ik hier ook ons eigen huis hebben, ligt de nadruk toch vooral op het leven in onze gemeenschap van ca. 14 personen. Soms is dit vermoeiend, want i.p.v. één spiegel (mijn partner) zijn er voortdurend 13 spiegels waarin ik dingen ontdek over mijzelf. Maar ik ervaar het vooral als een grote rijkdom, alle verschillende levensverhalen, achtergronden, verrassende dynamieken, dingen die we samen vieren, de verschillende culturen die samenkomen met de vele buitenlandse vrijwilligers, etc. En vooral om de hele dag omringd te zijn met de energie van de nieuwe generatie, die heel anders in het leven staat. Het geeft mij enorme voldoening dat dit project een inspiratiebron is van wonen, werken en leven voor de nieuwe generatie. Dat zij hun idealen om de wereld mooier te maken ook daadwerkelijk waar kunnen maken. En dat zij de vrije ruimte ervaren om zichzelf te ontplooien en en ook een ommekeer in hun leven kunnen maken. Ik ervaar vaak alsof ik op de eerste rang zit in mijn eigen leven.

Het was mijn intentie om van het begin af aan de helft van mijn tijd werk te blijven doen buiten het jongerenproject. Maar de laatste 2 jaar nam het project vrijwel al mijn tijd in beslag. Vandaar ook de grote radio-stilte zonder blogs en nieuwsbrieven. Inmiddels is de opbouwfase van het project voltooid. Ik was nog niet actief op zoek naar nieuwe opdrachten, maar grappig genoeg kwamen er afgelopen maand ‘vanzelf’ weer vragen voor coaching of begeleiding van bedrijven of projecten naar mij toe. Ook hier werkt het Universum weer helemaal mee. Ik heb er veel zin in om weer buiten ons project actief te worden. Om alles wat ik afgelopen jaren heb geleerd uit te dragen op andere plaatsen. Dat is gezonder voor mijzelf, het is financieel nodig (Live-to-Be is 100 % vrijwilligerswerk) en ook voor ons project is het gezond dat we de taken en verantwoordelijkheden verder kunnen verdelen.

6 antwoorden
 1. Natasja Kok
  Natasja Kok zegt:

  Dag Jaap, lang geleden dat wij elkaar hebben gesproken. Allereerst diepe buiging voor jullie project. Jullie zijn vooral in deze tijd een inspiratiebron voor jongeren die nu aan alle kanten vastlopen. Dank ook voor het delen van jouw/jullie proces binnen de ontwikkeling van Live-To-Be. Ontroerend, dapper en wat een lef. Welkom terug en succes bij nieuwe opdrachten.

  Warme groet, Natasja

  Beantwoorden
 2. leen Verwimp
  leen Verwimp zegt:

  beste Jaap, dank om je verhaal te delen, Je blijft me raken, altijd opnieuw , Je luistert oprecht naar de stem van je hart,, …je leeft en werkt ernaar,, dank dat je dit deelt. Ik erken dingen en ontwikkel mede aan jouw verhaal. Ook ik maak een diepe buiging voor jou, en je vrouw. ik wens je vreugde in de vernieuwing voor jezelf en vertrouwen in het goede,
  De weg kiest jou, kies jij ook hem?
  Mooi, hoor!

  alle warms, Leen Verwimp

  Beantwoorden
 3. Pietie
  Pietie zegt:

  Hoi Jaap,

  Lang geleden. Wat gaaf wordt het.
  Kunnen we via de email ff contact hebben over een donatie. we gaan de stichting opheffen en willen wat over is aan jullie doneren.
  P.S. ik heb ook een berichtje ingevuled via live-to-be

  dag,dag

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.