• Over Jaap Vermuë

Achtergrond Jaap Vermuë

Ik studeerde aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Aanvankelijk koos ik voor techniek, maar kwam er al snel achter dat ik meer van mensen hield dan van machines. Mijn hoofdrichting werd voorlichtingskunde en communicatie. Tijdens mijn studie werkte ik als trainer communicatie en gespreksvoering. Hierna werd ik jongerenwerker en intern opleider en organisatieadviseur. In 1993 heb ik mijn vaste baan vaarwel gezegd en sinds die tijd werk ik als zelfstandig opleider, trainer en adviseur. Het heeft mijn leven en mijn werk enorm verrijkt om zelf mijn koers te bepalen en niet te gaan leunen op de zekerheid van een vast dienstverband. Ik volgde veel verschillende opleidingen. De belangrijksten waren een 3-jarige opleiding bij het Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie (omstreeks 1990) en vanaf 2000 een 4-jarige beroepsopleiding tot ECOtherapeut. Binnen beide opleidingen werkte ik vervolgens als trainer. Alle mijn opleidingen waren in eerste instantie een impuls voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Vervolgens vertaalde zich dat steeds als een nieuwe impuls in mijn werk. Dit gaat voor mij altijd samen.
Vanaf 2012 ben ik samen met mijn partner en Engelse vrienden gestart met zomerweken voor hoog sensitieve jongeren. Ik zie steeds sterker dat deze groep de change makers willen zijn, maar vastlopen in het oude systeem. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in de opzet van het jongerenproject ‘Live-to-Be’ vanaf 2017. Dit heeft niet alleen mijn werk veranderd, maar betekende ook een totaal nieuwe manier van leven in een kleine woon-, leer, werkgemeenschap, waar wij trajecten aanbieden om vastgelopen jongeren weer in verbinding te brengen met hun diepste passie en talenten.
Ik geniet vooral van de vrijheid en de variatie in mijn werk. Door trouw te zijn aan mezelf en steeds nieuwe avonturen aan te gaan wordt mijn werk en leven nooit saai. En er blijkt ook altijd het juiste werk op mijn pad te komen.

Manier van werken

In mijn werk is er snel een basis van vertrouwen. Ik heb een sterke betrokkenheid en inlevingsvermogen. Door mijn heldere intuïtie voel ik snel aan wat aan de orde is en hoe dat aangepakt kan worden. Naast de fysieke realiteit lees ik vooral de energie. Als er geen energie stroomt gaat een verandering nooit werken. Als iets alleen voortkomt uit je hoofd of alleen een reactie is op uiterlijke omstandigheden, dan is het zelden vruchtbaar. Ik help mensen en organisaties om zich meer bewust te worden van de onderliggende energie en om hiermee te werken. Mijn kracht zit in de combinatie van deze energetische laag met het praktische leven en werk van alledag. Hoe hard we misschien ook verlangen naar de hogere dimensies, we zullen toch vooral in onze 3-D realiteit de zaken op orde moeten krijgen.